Tussen hemel en aarde?

Tussen hemel en aarde?

sep 08

Mijn eerste “Vertelsel” uit april 1998

DIT VERHAAL IS OPGENOMEN IN:

BUNDEL ‘TUSSEN HEMEL EN AARDE’, BEKROONDE EN OVERIGE GESELECTEERDE INZENDINGEN.

LITERATUURPRIJS 1998 HILVARENBEEK.

Help? Ga ik me werkelijk opgeven voor een literatuurwedstrijd? Ik heb nog nooit iets geschreven. Ja, een boodschappenbriefje of een zwoele tekst naar mijn lief, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.

Het onderwerp ‘tussen Hemel en Aarde’ doet me denken aan marsmannetjes en dat zegt me ook niet veel. Een Mars wel; daar kun je zo lekker je tanden in zetten. Eerst de buitenkant erafknabbelen totdat er een lekkere smeuïge karamelachtige binnenkant overblijft, die je dan in één sprong naar binnen werkt. Maar die helaas ook in één sprong zijn weg vindt naar je achterwerk. Soms lijkt het er wel op, dat alleen al de gedachte aan een Mars de bulten van achteren laat groeien, laat staan als je erover schrijft.

Mannen dan, ja, daar weet ik wel het een en ander van af. Nog meer dan Yvonne Kroonenberg, die weet dat het op de bank zit en zapt. Nou, ik weet meer, véél meer. Ze doen héél soms nog wel eens iets anders. Voornamelijk zo rond je verjaardag of als je veel geluk hebt met Valentijnsdag. Het eerste jaar komen ze met een ring aanzetten. Zo een van dertien in een dozijn, maar wat ben je dan blij dat je zo’n romantisch type aan de haak geslagen hebt. Maar dan gaat het snel bergje af. Het vierde jaar blijkt het romantiekgehalte gedaald te zijn naar een gebruiksvoorwerp voor in de keuken. Nu kun je besluiten óm de vier jaar van man te wisselen (drie jaar is nòg beter) maar dat is ook zo’n gedoe. Eens is je sieradendoosje toch vol. Slikken en glunderen dan maar, want het is wel een designrekje. Welke vrouw staat er met een designpollepel door de wortelstamp te roeren? Jij toch maar mooi!

Al met al heb ik nog geen idee voor de schrijfwedstrijd. Ik moet wel goed voor de dag komen tussen al die echte schrijvers en kunstenaars. Het moet niet zo zijn als bij “Tussen Kunst en Kitsch”, dat net jouw aardewerken kommetje, dat nog van je weet ik veel hoeveelste overgrootvader is geweest, kitsch blijkt, tussen al die andere kunstwerkjes. Daar sta je dan, uren in de rij, met je kommetje van nog geen gulden, waar je alle hoop op gevestigd had. Weg kans om ook eens in de echte wereld mee te mogen doen. Tot overmaat van ramp past het niet eens bij je designrekje. Eigenlijk heb je er niets aan.

Geen “Tussen Kunst en Kitsch” dus, maar tussen “Hemel en aarde”. Even denken, iets zweverigs dan maar. New-age of zo. Ik zou natuurlijk de tarotkaarten kunnen pakken en kijken of daar wat uit komt. Het punt is echter dat ik wel de kaarten heb maar niet weet hoe ze werken, pech gehad dus. Mijn horoscoop voor deze week voorspelt ook niet veel goeds. Even komt de gedachte in me op om iets te schrijven en het via de radio in te laten stralen door Jomanda, maar eigenlijk vind ik dat een beetje concurrentievervalsing. De jury weet van niets en kiest heel onschuldig mijn pennenvrucht zonder te weten welke bovennatuurlijke kracht hen hiertoe aangezet. De andere deelnemers maken geen schijn van kans. Nee, dat is gemeen, op deze manier is winnen geen kunst.

Gatsamme, er moet toch iets leuks te bedenken zijn om over te schrijven. Zet die hersenpan nou eens aan het werk en druk op het knopje creativiteit en wie weet wat er gebeurt. Helaas…. Tijdelijk geblokkeerd. Zou dat komen omdat ik al ruim drie weken plat lig om te herstellen van een hersenschudding, whiplash en gekneusde slokdarm? Nou, daar zit ik dan mooi mee te kijken, want ik moet en ik zal met die wedstrijd meedoen, ook al kan ik bijna niet schrijven. Dat had ik mezelf voorgenomen en om zo kort na 1 januari al van je voornemens af te vallen kan nooit goed zijn. Het is vandaag ook nog vrijdag de 13e, dus laten we het lot maar niet verder tarten.

Een korte pauze dan maar en toch nog eens goed nadenken over het plan om mijn schrijfsel in te laten stralen. Uiteindelijk weet niemand of ik dat al dan niet gedaan heb. Ik bedoel maar, het gaat via de radio en niemand kan controleren of ik mijn schrijfsel gedurende enige tijd op een bepaald tijdstip voor mijn boxen houd. Misschien toch een mogelijkheid. Jomanda is uiteindelijk een tussen de hemel en aardachtig iets en mijn schrijfsel dan ook.

Blijft natuurlijk het vraagstuk over oneerlijke concurrentie. Daar ga ik later mijn hoofd over breken. Voorlopig lig ik in ieder geval horizontaal tussen hemel en aarde te herstellen en het duurt nog wat weekjes voor ik weer verticaal mag. Mijn hersens hebben al genoeg geleden, dacht ik zo. Rustig aan dus.

Trouwens, zou het nummer van Jomanda op te vragen zijn bij 06-8008? Toch eens navragen wanneer die wekelijkse uitzendingen van haar zijn.