Cadeautjes

Cadeautjes

dec 03

Het is deze maanden weer goed toeven in Eindhoven. De lempkes waar we bekend om staan branden overal en zorgen voor een gezellige sfeer. Het is tijd voor samenzijn, apfelstrudel, warme chocomel met slagroom en glühwein. Het is ook de tijd waarin we elkaar geschenken geven,
Ik doe daar graag aan mee. Niets leuker dan je dierbaren te verblijden met een presentje, hem of haar een blijk van liefde, genegenheid of waardering te geven. In de decembermaand gaan we met zijn allen voor de cadeautjes.
Helaas wordt voor de meesten van ons de beurs steeds dunner. Het is opletten geblazen waar de Euro’s naartoe gaan.
Ik strooide nog redelijk met mijn flappen, maar wellicht was het ook voor mij tijd om wat kiener op die knip te zijn. Dat zette mij aan het denken.
Was ik nu genoodzaakt te kiezen tussen Sinterklaas en de Kerstman? Mijn hart miste terstond een aantal slagen. Dat kon ik onmogelijk opbrengen.
Ik houd van de geur van pepernoten, schuimpjes en de jute zak. Ik houd van Sinterklaas met zijn stoomboot vol geschenken. Van zijn pieten en de schimmel Amerigo tussen zijn benen waarmee hij over de daken rijdt in donkere nachten, terwijl wij veilig in ons bedje liggen.
Maar ik ben ook verzot op de Kerstman met zijn rode wangen en zijn lekkere dikke buik. Niets mooiers dan in een vederlichte arrenslede vol cadeautjes hoog boven Eindhoven aan komen vliegen met Rudolph aan het roer. De geur van de kerstboom, de kerstballen en kerstkransjes van schuim en chocolade hangend aan de takken, terwijl de pakjes glimmend met doorzichtige linten eromheen, geduldig aan de verse kluit liggen te wachten.
Cadeautjes per schip of per slee aangeleverd, door een magere man met mijter en een lange baard of een gezellige dikkerd met puntmuts en krulbaard, waar ging mijn voorkeur naar uit?
Ik wist het werkelijk niet.
Even bedacht ik een compromis. Misschien konden ze samen een deal sluiten en dan als één persoon door het leven gaan. Als Kertsklaas of Sinterman. En dan het lichaam ook in die volgorde aankleden. Van boven Kerstman en van onderen Sinterklaas. Of andersom.
Maar ik voorzag een hoop problemen, een groot overschot aan pieten, rendieren en een discussie over het vervoermiddel. Het was geen goed plan.

Er bleef maar één mogelijkheid over. Ik ga zoveel mogelijk genieten van al de mooie spulletjes die de beide heren naar ons Eindhoven hebben gebracht of nog brengen. Ik schuim de straten af. Van De Piazza tot de Hoogstraat en alles erom heen, het Winkelcentrum Woensel tot alle kleine winkelcentrumpjes in de verschillende wijken. Ik ben in mijn element. Ik koop cadeautjes en ik deel ze uit. Als de beurs leeg is maak ik ze zelf, dat scoort altijd hoge ogen. Het gaat om het genieten en het gebaar van delen, ik hoop dat jullie hetzelfde doen.
Hele fijne feestdagen voor iedereen.