Zussenwerk

Zussenwerk

jun 21

Ik heb een zus die me bijna had vermoord, ze probeerde me te smoren met een kussen terwijl ik in mijn wieg lag. Nietsvermoedend kwam mijn moeder de kamer binnen en zag het gebeuren. Zij heeft mij op het nippertje gered. Dat verzin ik er altijd bij, het schuldgevoel van mijn zus neemt dan toe tot buitensporige proporties. De versie van mijn moeder is heel anders, in werkelijkheid heeft ze gewoon een kussentje mijn wieg in geslingerd.

Mijn zus heeft me ook bijna voor het leven verblind door zand naar mij te gooien. Ze was toen 3 jaar, ze richtte op mijn ogen. Raak. Ik denk niet dat ze het doel van tevoren nauwkeurig bepaald heeft, dat zou ze nooit doen. Ze is 15 maanden ouder dan ik, zoveel gevoel voor richting bestaat niet op die leeftijd. Mijn zus was een wild kind. Dat komt door haar rode haren. Mensen met rode haren moet je vangen met een lasso, die hebben teveel temperament. Ze stak herhaaldelijk zomaar de straat over en daar kwamen ongelukken van, volgens mijn moeder, ze moest aan een tuigje als ze gingen wandelen. Haar liefde voor honden is zo ontstaan.

Voor mij heeft ze ook een zwak, dat gaat nooit meer over. Ik krijg vaak cadeaus van haar, een tas, armband of een etentje. Ze is gul, ze heeft me een cruise beloofd, later, als we allebei weduwen zijn. We weten zeker dat onze mannen eerder dood gaan, op natuurlijke wijze.

Ze heeft een hobby die ik niet begrijp, ze spaart swarovsky beeldjes die ze in een glazen vitrinekast tentoonstelt. Regelmatig gaan alle glazen miniatuurtjes uit de kast en worden voorzichtig gepoetst met een speciale doek. Grondig. Iets wat mooi moet zijn vergt onderhoud, dat begrijp ik wel. Op een dag kwam ik onverwacht haar huis binnen. Ze straalde, ze was bezig de beeldjes minutieus te laten blinken, allemaal kwamen ze aan de beurt, de hele kast blonk. Mijn zus was compleet gelukkig.

Voor mij zorgt ze net zo goed als voor haar swarovsky beeldjes. Ooit zat ik heel erg in de put, zij haalde me omhoog uit de duisternis en eruit, dat vergeet ik nooit. Het is niet alleen de bloedband die ons bindt, dit gaat veel dieper, deze liefde zit in het bloed.